Veilig werken met wachtwoorden

Als je het internet opgaat heb je al snel een hele reeks accounts. Accounts voor je sociale media, voor de webwinkels waar je wel eens wat koopt, voor digitale toegang tot je bankrekeningen, etc. Bij elk van deze accounts heb je een gebruikersnaam, meestal je e-mailadres en een wachtwoord.

Gebruik nooit, maar dan ook nooit, hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Als de webshop van bedrijf A gehackt wordt en het wachtwoord van jouw account bij dat bedrijf komt in handen van de een hacker dan kan deze bijvoorbeeld ook op jouw account bij je bank inloggen. Heb je voor elk account een ander wachtwoord dan kan dit laatste niet gebeuren en blijft de schade beperkt.

Om veilig te werken met wachtwoorden is er eigenlijk maar 1 goede oplossing: gebruik een programma voor het beheren van wachtwoorden. Daarom adviseer ik mensen die het internet op gaan ook altijd om direct een wachtwoord beheerprogramma te gebruiken. Ik beschrijf hier het programma KeePass dat ik zelf al lang gebruik.

KeePass gebruiken

Je begin met het downloaden en installeren van het programma KeePass 2. Dit programma is beschikbaar voor Windows, Mac OS X, Android, iPhone en iPad. Je kunt voor je gaat installeren ook wat screenshots bekijken.

Na installatie maak je een database aan waarin je al je wachtwoorden op gaat slaan. Deze database beveilig je met een sterk wachtwoord. Kies voor dat sterke wachtwoord bij voorkeur een lange zin. Bijvoorbeeld de eerste zin van een liedje of gedicht dat je heel makkelijk kunt houden of terug kunt opzoeken. Voer die zin zonder spaties in als wachtwoord. Dit is het enige wachtwoord dat je hoeft te onthouden! Schrijf de zin nooit op!

Net zoals je op je computer je documenten kunt organiseren in mappen en sub mappen, zo kun je dat ook in KeePass. Je bent volledig vrij in het benoemen en organiseren van mappen.

Hoe veilig is het?

KeePass is superveilig. Je wachtwoorden worden beveiligd met een versleuteling die nog nooit gekraakt is en die ook door veiligheidsdiensten wereldwijd wordt gebruikt.

Wachtwoorden kiezen

Met KeePass bedenk je nooit meer zelf een wachtwoord. Je laat het wachtwoord automatisch en sterk door KeePass genereren. Daardoor gebruik je elk wachtwoord maar één keer. Het zo sowieso raadzaam om nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere account te gebruiken.

Wat als mijn computer crasht?

Als je computer crasht kan het zijn dat je alles kwijt bent. Ook je database met wachtwoorden. Dat wil je niet. Je moet er dus voor zorgen dat er altijd een kopie van je wachtwoord database ergens anders staat. En dat dit automatisch gebeurd.

Hoe doe je dat? Maak gebruik van Google Drive en Backup and Sync van Google. Als je nog geen Google Account hebt kun je er gratis een aanmaken voor dit doel.

Download en installeer Google Backup en Sync. En stel in dat de map waarin jij jouw database met wachtwoorden hebt opgeslagen wordt gesynchroniseerd met Google Drive. Vanaf dan weet je zeker dat na elke opgeslagen wijziging in KeePass je database zowel op je PC als Google Drive staat.

Misschien heb je twijfels over opslaan in Google Drive. Wat betreft het opslaan van de database met wachtwoorden is daar geen reden voor. Zelf als iemand bij je Google Drive kan komen en je wachtwoord bestand download dan nog krijgt deze persoon het wachtwoord bestand niet open zonder de volzin die jij hebt gekozen als wachtwoord voor de database.